Aankomend


18 april 2024

Lezing in Tielt


2 mei 2024

Webinar 'politieke emoties', Humanistisch verbond


17-21 juli 2024

Zomerschool morele emoties bij ISVW


26-30 augustus 2024

Zomerschool Filosofie van nu bij ISVW (als moderator)

Voorbij

Ik mocht de Socratesbeker in ontvangst nemen op de uitreiking in Spui 25, Amsterdam


Bart Geeraedts interviewde mij voor de podcast van ISVW over morele emoties


Moderatie panelgesprek adoptie, Antwerpse Filosofienocturne, De Singel


Lezing in de bibliotheek van Poperinge


Ik was te gast bij FAAR Oostende, in het panelgesprek Denken over morgen met Amir Bachrouri en Julien De Wit


Mijn paper Just Asking. On "Friendly" Form of Harassment kwam uit in Hypatia. A Journal of Feminist Philosophy, Cambridge University Press (open access)


Ik was te gast bij filosofisch café Haarlem en bij filosofisch café Dronten


Trots is genomineerd voor de Socrates Wisselbeker 2024 (shortlist) De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar – in dit geval 2023 – verscheen.


Trots is ook genomineerd voor de Hypatiaprijs 2024 (longlist). De Hypatiaprijs is een initiatief van de Society for Women in Philosophy (SWIP) en heeft als doel een podium te bieden aan iedereen die zich identificeert als vrouw in de filosofie in Nederland en Vlaanderen. 


Ik modereerde de boekpresentatie van De politiek van vruchtbaarheid door Suzanne Roes in de Groene Waterman in Antwerpen


Ik modereerde de winterschool Rouw en Troost bij ISVW


Met Annick Ruyts en Annemie Peeters sprak ik over ontslag, werk, en identiteit in het programma Voorproevers op Radio 1.

2023

Ik sprak over Jenny Odells Tijd is met Wouter Torfs en Annemie Peeters in het programma Voorproevers op Radio 1. 


In het najaar van 2023 wa ik te gast bij filosofisch café Arnhem (boekhandel Hijman Ongerijmd), trad ik opop Brainwash Festival in Amsterdam (hier te herbekijken), gaf een lezing in de Standaard Boekhandel in Leuven, Sint-Truiden, op de Nacht van de Vrijdenker in Gent, bij het humanistisch café in Amsterdam, in de Zondvloed in Roeselare, bij het Beleefde Genot in Zedelgem, bij De wijsgerige kring Eindhoven, en was ik deel van het schrijversparlement van de Bozar.


Ik sprak over Queen Nikkolah in de podcast het kwartier van VRT.


Op 30 september ging ik in gesprek met Clarice Gargard en Marian Donner op het Internationaal Literatuurfestival Utrecht: Exploring Stories. Je kan ons gesprek terugbekijken op de website van ILFU (je kan een maand lidmaatschap gratis proberen)  


Zomerschool De filosofie van nu (als moderator), ISVW, Leusden.


In gesprek met Ish Ait Hamou op Theater aan Zee in Oostende


Ik gaf een zomerschool over morele emoties, ISVW, Leusden


In het voorjaar van 2023 verscheen Trots. De filosofie van een emotie. bij Uitgeverij Boom.


Ik gaf een lezing bij kaarslicht over Trots, 't Vrije Brein, Mechelen, en bij Avansa, Kortrijk.


Naar aanleiding van het verschijnen van Trots gaf ik interviews voor Knack, Filosofie magazine, De Standaard, De Volkskrant, De Morgen, Trouw, Pompidou op Klara, Touché op Radio 1, Het zoekend hert, Tertio en Avansa magazine. 


Over Trots sprak ik onder meer op de Amsterdamse nacht van de filosofie op 7 april, de Rotterdamse nacht van de filosofie op 1 april, de dag van de filosofie in Gent op 30 april, en op het radioprogramma "De nacht van KRO-KRVC" op NPO1 de nacht van 26-27 maart.


Op 11 februari was ik pannellid in een gesprek over trots in Vlaanderen en Brussel op de vrijwilligersdag van het Davidsfonds, met Hans Bourlon en Emmanuel Gerard.


Op 28 januari was ik te gast als panellid op de ontmoeting van 11.11.11, met Lieven Miguel Kandolo, Kasper Goethals, en Sara Kinsbergen.

2022

Op 11 november, op vrouwendag, leid ik de eerste aflevering van de reeks panelgesprekken 'Je Moeder?!' van de Buren en Furia. Met Noëmi Willemen, Ianthe Mosselman, Khalid El Hatri, Lut Verstappen, en Tuly Salumu.


Op 10 november modereer ik de webinar Een economie van hoop voor mens en aarde


27 november treed ik op op 'Hoe nu samen verder' van het Zoekend Hert, in de Arenberg. 


In september en oktober doe ik mee aan het talentontwikkelingstraject 'Nieuw Geluid' van de Buren. Op 21 oktober was er een toonmoment.


Op 5 oktober leidt ik een socratisch nagesprek na de film Young Plato in De Studio in Antwerpen


Op 6 oktober sluit ik aan bij een panelgesprek op de boekpresentatie van "Het slechte geweten van Vlaanderen" van Kevin Absillis. Met Olivia Rutazibwa, Maarten Vanginderachter, en Walter Weyns.


Op 15 oktober modereer ik een gesprek over vrijheid met Josette Daemen en Alicja Gescinska op facts to act in Mechelen, en een gesprek over zorg en klimaat op het klimaatfestival Antwerpen.


Op 21 oktober spreek ik in de nieuwe vorst in Tilburg op FilosoFear over angst en verantwoordelijkheid.


Op 21 september gaf ik een lezing over neutraliteit aan de ISVW.


Op Bij Nader Inzien verscheen mijn stuk 'Allergisch zijn aan trots zit gelijkheid in de weg'


Op de opening van boekenmaand op 30 oktober trad ik op met Stefan Hertmans en Ruth Joos in het KMSKA over zijn essay Verschuivingen.


De Standaard publiceerde een dubbelinterview met psychoanalyticus dr. Paul Verhaeghe en mij op 27 augustus


Op 22 augustus geef ik een gastles op de zomerschool filosofie van de KU Leuven, over neutraliteit.


Ik schreef een stukje voor Trouw over waarheid en het werkwoord 'zeeleeuwen'


18-22 juli gaf ik een zomerschool over emoties aan het ISVW


Voor forward fest van 11.11.11 modereerde ik een sessie over systemische alternatieven voor het groeimodel. Met Nick Meynen, Pablo Solon, en Arpita Bischt.


Ik was finalist van de ISVW Kitty Van der Vliet essaywedstrijd met mijn essay 'Spijkers op hoog water'


23 mei modereer ik de boekvoorstelling van U-turn, met Bea Cantillon, Bart Engelen, Els Hertogen, en Yasmine Naciri. Een initiatief van UCSIA.


In de week van 16 mei schrijf ik een week lang de mening voor de Standaard.


Op 2 maart gaf ik een lezing voor de Internationale School voor de Wijsbegeerte over trots


Op 16 maart modereerde ik de gespreksavond 'Grenzen aan de groei. Van verleden naar toekomst.' in het kader van Belmundo festival in Gent. Te gast waren Jason Hickel, Evi Swinnen, Daan Schalck, en Sandra Marin Galeano.


Op 31 januari was ik te gast op de salongespreken van hof zevenbergen in Ranst

2021

In het decembernummer van Zaal Z, het magazine van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, schreef ik een stuk voor de rubriek I have a dream. 


Op 3 december sprak ik op een workshop van de KU Leuven over Waarheid en publieksfilosofie


Op 13 december gaf ik een nabeschouwing op Doctalks in De republiek in Brugge


Ik modereerde op 2 en 16 december, en op 20 januari een driedelige webinar van Broederlijk delen en de Leerstoel economie van de hoop over de Donuteconomie van Kate Raworth.


Ik haalde de finale van de Vlaamse PhD Cup met een pitch over mijn doctoraatsonderzoek. Hier kan je een verkorte versie bekijken en hier het optreden tijdens de finale in de Handelsbeurs in Gent.


Op 22 oktober modereerde ik een rondetafelgesprek over neutraliteit, activisme, kunst, en filosofie in het kader van de State of The Arts van Sofia het centrum voor Genderstudies.


Op 8 september gaf ik een avondlezing over de logica van mysoginie voor Het Vrije Brein in Mechelen.


Ik hield een brainwash talk op NPO2, met de steun van Brainwash, De Brakke Grond, de Buren, en omroep Human. De talk van 12 minuten is hier integraal en gratis te bekijken.


I defended my dissertation "On Pride. The morality and politics of an emotion" on May 21st. You can read the full thesis here.


Ik nam op 11 mei deel aan een panel over het zien van kleur, met Mohamed Barrie en Dounia Bourabain, op de online lezingenreeks over dekolonisatie aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.


Voor de Standaard schreef ik een week lang elke dag De Mening. De stukjes kan je hier vinden: over neutraliteit, over de mens en klimaat, over misogynie, over dekolonisatie.


Aan het departement wijsbegeerte organiseer ik samen met andere doctorandi de Workshop Decolonizing Philosophy op 14 en 15 april. Sprekers zijn onder meer Aincre Maame-Fosua Evans, Seunghyun Song, Grâce Ndjako en Rachida Aziz.


Ik modereerde twee avonden in het kader van de webinarserie "De donuteconomie van de hoop: een revolutie?" van Broederlijk delen, de leerstoel economie van de hoop aan de UA, en UCSIA. Op 22 april modereerde ik "Grondstoffen. Circulair als sleutel?" en op 29 april "Agro-Ecologie. De natuur als bondgenoot?". Met onder meer Barbara Van Dijck en Tom Kuppens te gast. De webinars zijn hier te herbekijken.


Aan het departement wijsbegeerte organiseer ik samen met andere doctorandi de Workshop Decolonizing Philosophy op 14 en 15 april. Sprekers zijn onder meer Aincre Maame-Fosua Evans, Seunghyun Song, Grâce Ndjako en Rachida Aziz.


Ik modereerde twee avonden in het kader van de webinarserie "De donuteconomie van de hoop: een revolutie?" van Broederlijk delen, de leerstoel economie van de hoop aan de UA, en UCSIA. Op 22 april modereerde ik "Grondstoffen. Circulair als sleutel?" en op 29 april "Agro-Ecologie. De natuur als bondgenoot?". Met onder meer Barbara Van Dijck en Tom Kuppens te gast. De webinars zijn hier te herbekijken.


Voor avansa (voorheen vorming+) geef ik op 30 maart een workshop over witheid.


In het debat over de vertaling van Amanda Gorman deed ik een bijdrage op dewereldmorgen.


Op 8 maart verscheen een bijdrage van mij op knack.be naar aanleiding van internationale vrouwendag.


Kluwens miniserie Kunst & Porno werd besproken in de rubriek 'pitch de podcast' van Marie-Claire België.


In de serie 'aanbevelingen voor een beter leven' van Behoud de Begeerte nam ik deel aan de Sekte van Saskia, een digitale voorstelling over feminisme en het matriarchaat. Online te bekijken op 21 januari, met onder meer Saskia De Coster, Delphine Lecompte, Annelies Verbeke, Anja Meuelenbelt, Stella Bergsma, en anderen. Naar aanleiding hiervan schreef ik samen met collega's een opinie in de Standaard over exclusieve vrouwenruimtes enin de Morgen een opinie over de mythe van de sterke vrouw.


In de Standaard verscheen ook een andere opinie van mijn hand over trots en protest, naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in de V.S. en de wereldwijde BLM-protesten.

2020

In het jaarlijks essaynummer van Algemeen Nederlands Tijdschrift voor de Wijsbegeerte verschijnt een essay van mijn hand over zelfliefde. Voor de geselecteerde essays werd een prijsvraag uitgeschreven: welk filosofisch idee verdient volgens u meer aandacht?


Kluwen werd gestemd tot winnaar van de EOS publieksprijs voor wetenschapscommunicatie


Kluwen was te gast op Klimaatfestival Antwerpen. In oktober kwamen er drie podcastafleveringen uit over de klimaatcrisis. We interviewen Chihiro Geuzebroek over eco-racisme, Harriet Bergman over klimaat en ongemak, en Anneleen Kenis over de mythe van de groene economie.


Ik werd uitgenodigd door Troebel om mijn essay "Wat hebben we aan groene schaamte" in te lezen als podcast voor het Klimaatfestival Antwerpen.

Met Kluwen vielen Lotte en ik in de prijzen bij de uitreiking van de jaarlijkse onderscheidingen voor wetenschapscommunicatie van de KVAB.


Naast mijn onderzoek zet ik me via de buurtwerking in voor het vergroenen van de stationswijk in Antwerpen. In oktober konden we in het kader van de Antwerpse BreekUIT! meer dan 350 tegels ontharden.


Ik sprak een aflevering in voor een nieuwe podcast van radiozender Klara over kleine praktische utopieën.


Along with fellow young academics, I organized the annual Conference by Women in Philosophy. We had some great talks by young women philosophers, and a plenary symposium on women and anger.


Kluwen podcast organiseerde en modereerde het voorprogramma van de filosofienocturne aan de Universiteit Antwerpen. Ik interview romanschrijfster Anne Provoost en filosofe Leen Verheyen over literatuur en waarheid. Beluister de aflevering hier.


Wouter Van Noort interviewde mij voor de Nederlandse krant nrc voor een artikel over online shaming. Je mening is niet slecht, jij bent slecht. Waarom online shamen niet werkt.


My research article "Green Shame: The Next Moral Revolution" which appeared in Global Discourse in 2019 was picked as Editor's choice, and recommended on the journal's website and blog.


Filip Rogiers deed een dubbelinterview met mij en Martha Balthazar voor de Standaard Weekblad. We spraken over onze generatie, feminisme, Black Lives Matter en systeemsverandering. Wij zijn niet bang voor een revolutie.


Ik schreef de Juni Drift voor Streven Vrijplaats naar aanleiding van de dood van George Floyd en de protesten in de V.S. Wie had George Floyd geloofd?


Op 12 juni voerde ik een digitaal rondetafelgesprek georganiseerd door Vormingplus Oost-Vlaanderen over anti-racisme en wit bondgenootschap. Andere sprekers waren Josephine Dapaah, Innocent Harerimana en Yassin El-Attar. Op 29 juni werd een verdiepte tweede versie gehouden, waar ik eveneens gastspreker was.


My research article "Green Shame: The Next Moral Revolution?" appeared in Global Discourse, along with a response by dr. Udo Pesch. I wrote a shorter version of the article for the magazine's blog.


Ik schreef op uitnodiging van illustratrice Emma Verhulst de tekst voor het zine "Handle with care". Mijn essay "White wine" ging over covid-19 en niet-essentiële beroepen.


Ook Kluwen moest zichzelf heruitvinden toen we onze gasten niet fysiek konden interviewen. In Uitgelezen, het coronaseizoen van Kluwen, brengen we audioessays over de bizarre situatie waar we ons in het voorjaar van 2020 plots in bevinden: de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Anne Lucassen maakte weer mooie plaatjes.


Het essay "de een zijn trots", waarmee ik de essaywedstrijd van de Buren, Pilar, en Filosofie Magazine won, kreeg een herpublicatie in rekto:verso.


De filosofische blog bijnaderinzien.com publiceerde een kort essay van mij over Groene Schaamte.

2019

Voor het seminarie Identiteit(en) van de Comparatieve School voor de Wijsbegeerte in Antwerpen voorzag ik een lesdag over identiteit, trots, en schaamte


Mijn essay "De één zijn trots" won de eerste prijs op de essaywedstrijd "Hooray for The Essay" georganiseerd door de Buren, Pilar, en Filosofie Magazine. Lees hier de winnende essays terug.


In december 2020 stelden we het themanummer Schaamte(loos) van Tijdschrift Streven voor met een lezing- en debatavond. Ik stelde dit nummer mede samen en schreef zelf ook een bijdrage. Op de debatavond was ik één van de drie sprekers.


Kluwen was te gast op Betweter Festival in Utrecht. We namen er twee live podcasts op. Eentje met Marli Huijer over seksualiteit en hokjes, en eentje met Joke Hermsen over de tijd.


Samen met Basil Claeys schreef ik een opiniestuk over veganisme in dewereldmorgen, als reactie op een uitspraak van de Vlaamse opiniemaakster Mia Doornaert.


My research article "What Pride, Mr. President" appeared in Ethical Perspectives.


De Uil Van Minerva publiceerde mijn korte essay "De blik van de badeend".


Mijn recensie van Anthony Kwame Appiah's "The Lies that Bind" verscheen in Tijdschrift voor Filosofie.


Kluwen werd uitgenodigd om op de Utrechtse dag voor de Filosofie haar eerste live podcast op te nemen voor publiek. Ik interviewde Lotte over liefde en ethiek.


In oktober 2018 werd de filosofische podcast Kluwen geboren. Lotte en ik presenteerden de eerste aflevering, over het recht op seksualiteit in de gezondsheidszorg op de Vlaams-Nederlandse dag van de filosofie in theater Zuidpool in Antwerpen.


Het boek "Charles Taylor" verscheen in de reeks Denkers bij uitgeverij Polis (eds. Guido Vanheeswijck en Ger Groot). Ik droeg twee hoofdstukken bij aan deze monografie.


Het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor de Wijsbegeerte publiceerde mijn essay "De Insta-Esthetiek van de Onbeschaamdheid".

2017

Samen met dr. Guido Vanheeswijck publiceerde ik in Tijdschrift voor Filosofie het onderzoeksartikel "Het taaldier mens. Over de ontologische reikwijdte van onze linguïstische capaciteit". 

2016

Ik publiceerde een artikel over de vluchtelingencrisis in de Uil van Minerva en een artikel over menselijke waardigheid in Ethische Perspectieven.